Stadsbomen zijn goede watermanagers omdat ze neerslagpieken afvlakken en zo de kans op wateroverlast beperken. Een volwassen boom kan zo’n 200 tot 400 liter water in de kroon vasthouden, waar het kan verdampen voordat het de bodem bereikt. Op die manier wordt niet alleen wateroverlast beperkt, maar wordt ook de lucht minder droog. Bovendien zorgen stadsbomen voor verkoeling door de schaduw van het bladerdak, waardoor de onderliggende oppervlakken minder snel opwarmen.
Naast deze steeds belangrijker wordende eigenschappen van stadsbomen, zijn ze ook een belangrijke schakel in biodiversiteit en fungeren ze als luchtfilters. Het is dus van groot belang dat jong aangeplante bomen de kans krijgen om goed te groeien. Doelgerichte en efficiënte bewatering van jonge bomen is daarbij cruciaal voor hun overlevingskans en ontwikkeling.
Daarom hebben Loohorst Landscaping en Flexyz elkaar gevonden in het ontwikkelen van een oplossing. Want hoe zorg je ervoor dat jonge aanplant zo efficiënt mogelijk wordt bewaterd en onderhouden in een tijd waar arbeid schaars is, steeds vaker langere perioden van droogte voorkomen en de bodemgesteldheid verandert? Het antwoord hierop is de bodemvochtsensor, die via het openbare LoRa-netwerk wordt ontsloten en met slimme dataverwerkingstoepassingen het bodemvocht kan monitoren. Het gekoppelde routeplanningssysteem helpt groenaannemers efficiënt water te geven aan de bomen, waarbij rekening wordt gehouden met specifieke boom- en omgevingsbehoeften.
In 2024 wordt het systeem op grotere schaal geïmplementeerd in Harderwijk, waarbij de verkregen resultaten worden gebruikt voor verdere technologische ontwikkeling.