Met jarenlange ervaring in het produceren van dakbedekking startte Bitufa met de ontwikkeling van een nieuw, innovatief bouwproduct. Ruim een jaar geleden was het zover: de milieuvriendelijke loodvervanger Leadax was klaar voor verkoop in Nederland en daarbuiten. Inmiddels is Leadax gepatenteerd en wordt het wereldwijd verkocht in 12 landen.
Het publiek en de jury waren unaniem: Leadax won op donderdagavond 29 november 2018 de Veluwse Innovatie Prijs. Het bedrijf uit Wapenveld ontwikkelde de eerste circulaire loodvervanger ter wereld. Het product is gemaakt gerecycled folie dat wordt gebruikt in gelaagd glas, zoals voor autoruiten of veiligheidsglas. Leadax heeft dezelfde eigenschappen als lood, maar zonder de schadelijke effecten op gezondheid en milieu en is ook nog eens lichter en goedkoper.
Het innovatieve product is bedacht, ontwikkeld en wordt geproduceerd in de fabriek in Wapenveld. “Leadax is volledig in eigen huis ontwikkeld”, vertelt Robbert Engelen, commercieel directeur van Leadax. “Alle kennis en techniek hebben we in huis. Onze specialisten hebben drie jaar gewerkt aan het product en daarna was het klaar voor lancering op de markt.”
Inmiddels is het product zo’n anderhalf jaar te koop en de reacties uit de markt zijn positief. “De vakmensen die het gebruiken zijn enthousiast”, zegt Robbert. Via de professionele dak- en bouwgroothandel wordt het product verkocht. “Uiteindelijk moet de vakman overtuigd zijn van ons product en er mee willen werken. We zien steeds meer herhalingsaankopen en dat motiveert om ons extra om het product wereldwijd bekend te maken.”
Ook buiten Nederland timmert Leadax flink aan de weg. Het product wordt inmiddels in 12 verschillende landen verkocht, waaronder in Australië. “Bouwstijlen zijn overal verschillend”, vervolgt Robbert. De toepassing van de loodvervanger kan dan ook verschillen. “In West-Europa wordt het voornamelijk toegepast op daken, maar in het Midden-Oosten wordt het veel gebruikt om kelders waterdicht te maken.” Leadax is een generiek product en wereldwijd in elk klimaat toepasbaar.
Ondanks de internationale focus, blijft de ontwikkeling en productie van het product in de buurt. “De kennis en kunde van onze medewerkers is essentieel voor de groei van ons bedrijf. Onze medewerkers wonen hier in de buurt, dus daarom bouwen we onze nieuwe productielocatie slechts 200 meter verderop.” zegt Robbert. Hij sluit af: “Lood heeft zijn beperkingen, en is een zwaar, toxisch metaal. De afgelopen jaren is het al verdwenen uit benzine, mag er niet meer gevist worden met lood en worden er geen leidingen van lood meer aangelegd. Het dak is een van de weinige plekken waar lood nog wel te vinden is. We hopen er met dit product voor te zorgen dat lood ook daar niet meer nodig is!”