Het leefklimaat in de buitenruimte moet worden verbeterd. Denk hierbij aan verbeteren van de luchtkwaliteit, het verminderen van hittestress en geluidsoverlast of het meten van stikstof. Het groeiende aantal laadpalen leent zich uitermate om als ‘sensor-hotel’ te dienen en op wijk of straat niveau relevante informatie over het ‘leefklimaat’ te verzamelen. Door de data direct via een QR-code op de laadpaal openbaar te delen, wordt er een bijdrage geleverd aan het vergroten van de bewustwording op het gebied van klimaat en het maken van duurzame keuzes.
Wijken, gemeente, scholen, bedrijventerreinen en landelijke overheden die investeren in (publieke) laadinfrastructuur én een bijdrage willen leveren in het verzamelen en delen van data over het leefklimaat. Leveranciers van laadinfrastructuur die op deze manier een bijdrage willen leveren aan het in kaart brengen van het leefklimaat. Gebruikers van de openbare ruimte die benieuwd zijn naar de kwaliteit van haar leefomgeving.
Eigenaar Robin Schapink: “De innovatie draagt bij doordat we met de sensoroplossing in de laadpaal (sensor + app) mensen laagdrempelig kunnen informeren over gezondheid van de leefomgeving. Daarnaast biedt de innovatie een schaalbare aanpak voor overheden om luchtkwaliteit e.d. te monitoren om zo de bijvoorbeeld de effectiviteit van milieu zones te kunnen toetsen. We voorzien in de behoefte aan slimme infrastructuur waarmee relevante informatie over de buitenruimte kan worden verzameld, een uniek concept in de markt.”
Het groeipotentieel
Steden, lokale overheden, etc. die op zoek zijn naar een sensoroplossing voor het meten van luchtkwaliteit kunnen gebruik maken bestaande infrastructuur. Ook producenten van laadpalen die zich willen onderscheiden door een laadpalen met (luchtkwaliteit)sensoren te leveren. En daarnaast niet in de laatste plaats bewoners, bedrijven, scholen, etc. die op zoek zijn naar lokale data op wat voor gebied dan ook. Het is breed toepasbaar.
Technisch is de sensoroplossing al toegepast in een laadpaal van Mennekes en kunnen de metingen worden opgevraagd door het scannen van de qr-code op de laadpaal. Verdere ontwikkeling is nodig om ook varianten te ontwikkelingen voor andere type laadpalen. De volgende stap is om naast luchtkwaliteit ook andere sensoren toe te voegen, bijvoorbeeld geluid en stikstof sensoren. Voor Mennekes laadpalen is er een luchtkwaliteitssensor (CO2, fijnstof, temperatuur en luchtvochtigheid) ontwikkeld welke past in de behuizing van de laadpaal leverancier. Er wordt gewerkt aan een marketingplan rondom deze toepassing en op technisch vlak wordt het product verder doorontwikkeld. Daarnaast worden de samenwerkingsvormen met Mennekes verder onderzocht.
Robin: “Er is Europese wetgeving in ontwikkeling die lokale overheden verplicht luchtkwaliteit te monitoren en wanneer nodig te verbeteren. Door deze ontwikkeling te combineren met de noodzaak meer laadpalen beschikbaar te hebben, ziet het toekomstperspectief er naar verwachting goed uit.”