‘Erfgebonden energie’ noemen zij het zelf. Ze zijn groots in eenvoud en ontwikkelen duurzame concepten die dwars staan op de grote merken en de gevestigde orde. Hun ambitie is reductie van de netbelasting in een woonwijk en verlaging van de energierekening.
Eplucon realiseerde een 10 ampère woning, waar binnen de erfgrens energie opgewekt, opgeslagen en verbruikt wordt met behulp van slimme regeltechniek. Ze ontwikkelden een compleet energiemanagementsysteem met een superslimme thermostaat die vooruit kijkt naar weersvoorspellingen en fluctuerende energieprijzen. Vraag en aanbod wordt zo op elkaar afgestemd.
Prijzen stijgen, fossiele brandstof raakt op. Het is een actuele oplossing voor een groot wereldwijd probleem rondom energiearmoede. Dat maakt de maatschappelijke relevantie ook zo groot. De jury is onder de indruk van de toepassing van deze technologie. Het is duurzaam, wereldwijd schaalbaar, de maatschappelijke relevantie is enorm groot en de jury is er van overtuigd dat deze innovatie de potentie heeft om wereldwijd te groeien.
Stel je voor, een woning waar binnen de erfgrens energie opgewekt, opgeslagen en verbruikt wordt. Een ruime, vrijstaande vila die zó weinig vraagt van het elektriciteitsnet dat er in de stoppenkast een aansluiting van 10-ampère zit, in plaats van de gebruikelijke drie hoofdzekeringen van 25 ampère. Koos: “Wanneer ik dit vertel aan mensen zie je ze even denken; ‘op de camping hebben we al 16 ampère’.”
En toch bewijst Eplucon dat het kan. Maar eerst terug naar de start van het project, de reden om überhaupt deze woning te bouwen. Koos vertelt: “Ik ben nu zevenenvijftig en in de loop van mijn carrière waren er een aantal dingen die me raakten. Dingen die anders kunnen, producten en concepten waarvan ik droom dat ze eenvoudiger, beter en duurzamer zijn. Die dromen vormen de basis van wat wij ontwikkelen bij Eplucon. Eenvoudige, beproefde, betaalbare en toegankelijke concepten met de beste kwaliteit warmtepompen en randapparatuur.” Een van die dromen is inzicht geven vertelt Koos, het tonen van je energieverbruik aan de eindgebruiker, de bewoner van het huis.
Koop een auto en hij laat je alle gebruiksinformatie zien, vult hij aan. Maar koop voor hetzelfde geld een warmtepomp en je krijgt helemaal geen informatie. Dat moet anders. Zijn droom wordt concreet wanneer Koos in 2019 de kans krijgt een eigen woning te bouwen in Nunspeet. “Ik wist gelijk: ik ga er een 10-ampere woning van maken. Het is dé perfecte testcase, een prototype waarbij we heel veel ervaring kunnen opdoen. Het probleem in Nederland is het op- en afschakelen van overcapaciteit in energienetten, op woningniveau en op wijkniveau. Deze woning biedt een uitstekende oplossing voor dit probleem.”
Een ontwerp dat volledig aangepast is op de duurzaamheidsvraag, supergoede isolatie, veertig zonnepanelen, een Ecoforest warmtepomp en een slim E-System met accu en thermostaat. Die combinatie ligt aan de basis van de 10-ampere woning. Koos: “Erfgebonden energie noemen we het, er wordt zoveel mogelijk lokaal opgewekte energie gebruikt. Minimale inkoop van energie, minimale belasting van het net. En een superzuinige woning met hele lage maandelijkse energiekosten.” Inmiddels woont Koos alweer een jaar in zijn prachtige huis en op www.e-plushome.nl kan iedereen realtime meekijken naar de energiehuishouding, zelfs de jaarafrekening is er te vinden.
Een essentieel onderdeel van de woning is de slimme thermostaat en bijbehorende app. Het systeem kijkt vooruitkijkt naar weersvoorspellingen en fluctuerende energieprijzen. Is er vandaag zon en morgen niet? Dan wordt er automatisch gebufferd in vloeren en wordt het water in de boiler extra verwarmd. “Wij vlakken het energieverbruik af en stemmen af op het aanbod. Op het moment dat we koken schakelen we andere dingen uit. Als het bewolkt is worden ’s nachts de accu’s geladen. De netaansluiting is alleen nodig voor donkere periodes, dan ontstaat er een tekort.” Alle nieuwbouwwoningen die vandaag de dag gerealiseerd worden hebben duurzame componenten, aldus Koos. Maar wat er mist is dit slimme regelsysteem. “Met onze thermostaat haal je de pieken weg en hoef je uiteindelijk veel minder energie op te wekken.”
Aansluitend bij de missie van Eplucon, ‘groots in eenvoud’, was het belangrijk om het systeem eenvoudig en betaalbaar te houden. “Daar gaat het om, zo simpel en toegankelijk mogelijk voor de eindgebruiker. Particulieren kunnen en willen geen tweeduizend euro voor een thermostaat betalen.”
“Toen we het plan voor de 10-ampère woning lanceerden in 2019 werden we uitgelachen, er was zoveel kritiek! Maar wij wisten dat het mogelijk is. We zijn heel trots dat we een eyeopener hebben gecreëerd, een laagdrempelig concept dat glashelder laat zien wat er mogelijk is. En nu energie schaars wordt en de prijzen zo hard stijgen komt er steeds meer aandacht. Mensen zien dat ze honderd of honderdvijftig euro per maand kunnen besparen, het is geweldig wat er mogelijk is als iedereen gaat meedoen.”
Eplucon wil de dwarsdenker zijn in de branche, inspringen in op bestaande problematiek of die liefst een stap voor zijn. Koos: “Mijn compagnon Herwin van Veldhuizen en ik hebben Eplucon zeseneenhalf jaar geleden opgericht. Herwin is degene die de touwtjes aan elkaar knoopt, die op technisch gebied heeft uitgedacht wat er nu staat. Het was een enorme stap want we startten we met helemaal niks. Tegen de verdrukking in, zonder grote financiële basis moesten we voor onze plek vechten tussen allerlei grote concerns.”
Maar het dwarsdenken werkt, want inmiddels staat er een succesvol, volwaardig en groeiend bedrijf. Eplucon is een familiebedrijf dat gelooft in de mensen en bedrijven om de organisatie heen. “Eigenlijk zijn wij de spin in het web, we bedenken, faciliteren en organiseren. Samen kunnen we deze krachtige concepten ontwikkelen. Ik ben ontzettend trots op ons bedrijf en heb veel vertrouwen in de toekomst. Mijn drie zoons zullen het stokje op den duur van mij overnemen. We ambiëren niet de grootste te zijn en het is niet ons doel om veel geld te verdienen. We willen wel een mooi bedrijf bouwen en een bijdrage leveren aan een duurzamere wereld. Ik ben trots op onze vooruitziende blik, dat we iets in beweging hebben kunnen zetten.”