Met hun innovatieve zeezoutbatterij werd Dr Ten winnaar van de Veluwse Innovatie Prijs 2019. Het bedrijf, opgericht door oud-topschaatser Marnix ten Kortenaar, werkt al jaren aan de ontwikkeling van een veilig en duurzaam alternatief voor de gangbare lithium- en loodzuurbatterij.
De zeezout batterij is een natuurlijke, schone batterij batterij geschikt voor de stationaire opslag van bv zonne-energie, windenergie of het tijdelijk opslaan van elektriciteit uit het net. Ook kan deze als laadpaal fungeren bij het opladen van elektrische auto’s. Naast de Veluwse Innovatieprijs won de zeezout batterij ook de Jan Terlouw innovatieprijs. De batterij heeft zeezout als belangrijkste component en koolstof als electrode materiaal. Een batterij die in prototype testen al meer dan 7000 cycli draaide, volledig kan worden leeg geladen. Goedkope en schone materialen maken deze batterij tot de goedkoopste en schoonste batterij ter wereld. Dr Ten BV startte met de ontwikkeling van de batterij nadat uitvinder Dr Marnix ten Kortenaar in 2007 constateerde dat arme mensen in afgelegen gebieden in Afrika behoefte hadden aan een betere, goedkopere en schonere batterij voor de opslag van zonne-energie.
Gerrit Miedema, Proces- en Marketdeveloper bij Dr Ten: “In het najaar van 2019 attendeerden meerdere mensen ons op de Veluwse Innovatieprijs. Ze vonden onze zeezoutbatterij een goede kanshebber! We hebben ons aangemeld en dat was het begin van een leuk en plezierig proces. Vanuit het innovatiehuis werden we begeleid door enthousiaste mensen. Al met al een traject leerzaam. Tijdens het maken van de video kwam bijvoorbeeld ook Leadax, winnaar van het jaar daarvoor langs. Je doet contacten en ideeën op. Uiteindelijk sta je op het podium tussen allemaal goede kandidaten en krijg je de prijs overhandigd. Een fantastisch moment!” Het traject leverde Dr Ten de nodige media aandacht op. “Daarnaast hebben we er een aantal interessante contacten aan overgehouden en een kleine subsidie binnengehaald. Het meedingen naar en zeker het winnen van de prijs geeft een positieve vibe binnen je organisatie. Het is een stukje erkenning voor waar je mee bezig bent.”
Ook na de uitreiking van de prijs gaat Dr Ten volop verder met het doorontwikkelen van de batterij. Er wordt een slag gemaakt met de integratie van de zeezout batterijen en randapparatuur. “We kunnen de batterijen efficiënter aansturen en de capaciteit vervolgens beter benutten. Inmiddels werken we aan een proces waarbij we de productie van de zeezoutbatterij cellen automatiseren en werken aan verdere integratie op applicatieniveau.” De zeezoutbatterij is inmiddels in gebruik bij verschillende pilotprojecten. Het proces richting productie voor het grote publiek kost tijd en hangt onder andere samen met de salderingsregeling die vanaf januari 2023 wordt afgebouwd. “Onze batterij kan wind- en zonne-energie opslaan. We hopen dat met het afbouwen van de salderingsregeling de markt voor energieopslag aantrekkelijker wordt en er meer ruimte komt op de batterijmarkt voor woningen. Een aantal puzzelstukjes die naar verwachting de komende jaren op hun plek vallen bieden onze zeezoutbatterij een goed perspectief!”