Techniek ontwikkelen ten dienste van de mens, dat is de brede basis van deze boeiende organisatie. Van visserij tot gezondheidszorg, op alle mogelijke gebieden creëren de ingenieurs van BE Precision Technology (BEPT) bijzondere oplossingen. Wat innovatie voor hen betekent hoeven we eigenlijk niet te vragen. Alles wat deze organisatie bedenkt en maakt is innovatie.
Oprichter Oscar Beijert staat aan het roer van een twaalfkoppig team dat voornamelijk uit technici bestaat. Een diverse groep uitvinders bij elkaar! Door deze groep ontwikkelaars (software, elektronica en mechanica) worden allerlei soorten apparaten bedacht. Van een onderwater kalibratiesysteem voor microfoons in de scheepvaart tot een kippenverdover voor de slachtindustrie. Je kunt het zo gek niet bedenken of de mannen van BEPT creëren het. Oscar: “We zijn op bijvoorbeeld bezig met een ‘elektronische neus’. Door geuren te analyseren kan dit apparaat listeria en salmonella bacteriën in een verpakkingslijn vroegtijdig opsporen. Deze door ons ontwikkelde verpakkingslijn bestaat uit 16 robots die met elkaar samenwerken. Ook hebben we een toevoeging kunnen realiseren aan het eenvoudige beademingsapparaat dat MIT ontwikkelde. We zijn erin geslaagd controlesoftware aan het apparaat te koppelen zodat het als volwaardig beademingsapparaat gebruikt kan worden. In dit Corona tijdperk is daar veel behoefte aan en wij willen daarin graag ons steentje bijdragen.”
Voor de Ghanese overheid ontwikkelt BEPT een registratiesysteem dat de snelheid van auto’s in de gaten houdt. Boetes worden vervolgens automatisch verstuurd. Oscar: “De wegen in Ghana zijn vrij slecht. In combinatie met hoge snelheden leidt dat tot veel dodelijke verkeersongevallen. De Ghanese regering wil daarin op verschillende manieren actie ondernemen en heeft ons gevraagd dit systeem te ontwikkelen.”
Om te komen tot deze briljante uitvindingen is een gemotiveerd en divers team nodig. Oscar: “De één is heel creatief maar kan niet echt produceren, bij de ander is het is juist omgekeerd. Elke maandagochtend starten we met een overleg waarin we alle projecten doorspreken. Een ontwikkelproces kan wel een jaar duren en daarin heb je elkaar echt nodig. Soms zit je vast, maar kan een collega of iemand extern je toch een stap verder helpen. Laatst ging ik naar de TU in Delft waar ik in het wiskundig laboratorium een heel specifiek meetinstrument kon gebruiken. Het is leuk als je op die manier een antwoord vindt en verder komt in het proces. De sfeer binnen ons team is goed. Al mijn collega’s houden ervan om te groeien in de techniek en we leren veel van elkaar.”
Het ontwikkelen van de apparaten gebeurt vanuit Nunspeet. Er worden concepten uitgedacht en proefopstellingen in elkaar gezet. Ook is er een machineshop waarin onderdelen gemaakt of aangepast worden, met een draaibank, freesbank, lasergraveermachine en zandstralers. “Veel onderdelen komen vandaag de dag uit de 3D printer. Daarmee kunnen we hele slimme onderdelen maken die minder kosten en vaak nog sterker en efficiënter zijn ook.”
Een techneut blijft van nature het liefst in zijn Willie Wortel hoekje zitten. Maar BEPT wil groeien en professionaliseren. Oscar: “We werken letterlijk en figuurlijk vanuit een kelder, ons doel is om daar uit te komen. We willen verder bouwen aan een professionele en solide organisatie. Daar hebben we ondersteuning bij nodig want inhoudelijk gerichte technici zijn daarvoor niet perse de juiste personen. Zo’n proces kost tijd en vergt energie en een financiële investering. We zijn de kleine muis heel snel onder de olifant door beweegt. Er zijn veel klanten die dat prettig vinden en daarmee hebben we bestaansrecht. Maar meer ‘body’ geeft je ook meer mogelijkheden. Groei is nodig om dit werk goed te blijven doen, we willen onze vleugels uitslaan!”
Ondanks die kelder weten opdrachtgevers van over de hele wereld BEPT te vinden. Van de Rijkswaterstaat tot de Ghanese of Australische overheid, van Engeland tot Noorwegen. “Robotisering is een belangrijk thema want technologie kan de mens prachtig ondersteunen. We hebben als organisatie mooie successtory’s meegemaakt en producten kunnen ontwikkelen waar mensen blij van worden. Daar ben ik trots op. Ons apparaat dat met behulp van lichttechnologie open wonden helpt genezen bijvoorbeeld. Als je door deze techniek kunt voorkomen dat iemands arm of been wordt geamputeerd is dat toch fantastisch? Wij mogen oplossingen verzinnen voor vraagstukken die de mensheid tot dienst zijn. Dat maakt dit de mooiste werk van de wereld!”