Eigenlijk is het een klein machinefabriekje, vertelt eigenaar Alfred Smienk. ACM Special Products produceert fijnmechanische onderdelen die verspaand worden op moderne CNC gestuurde machines, maar ook op conventionele draai- en freesbanken. Vijf jaar geleden kocht Alfred het bedrijf van de toenmalige eigenaar. Met een achtergrond in de techniek past het bedrijf bij hem. En ondernemen zit in de familie, want zowel zijn vader als zijn broers hebben hun eigen bedrijf.
Alfred: “Mijn doel is om met een beperkte club mensen mooie producten te maken en een hoge automatiseringsgraad te behalen. Een hoge productie met weinig mensen.” Dat automatiseren gaat in hoog tempo bij ACM. Het is dan ook een bedrijfsstrategie waarmee hij de concurrentie het hoofd wil bieden. Een grote uitdaging, want Alfred kocht een stoomtrein, zo vertelt hij. “ACM bestaat al dik twintig jaar en daarmee lag er een solide basis. Maar om van die stoomtrein een hogesnelheidstrein te maken bleek een flinke moderniseringsslag nodig te zijn.
Lades vol oude orders, postzegels plakken en faxen. ACM komt van ver. De financiële crisis van 2008 hakt er ongenadig in en er wordt jarenlang weinig geïnvesteerd. Alfred: “De aanschaf van een goed ERP pakket was stap één en is mijn redding geweest. De implementatie hield mij de nodige nachten wakker, maar het leverde uiteindelijk veel tijd en ruimte op. Bijvoorbeeld voor de aanschaf van software om de machines aan te sturen.”
Sina Salim van RCT Gelderland blijkt tijdens het automatiseringsproces een grote steun voor Alfred. “Zijn hulp heeft ons veel gebracht. De prijzige software is essentieel voor ons om efficiënt te kunnen werken en via een voucher van de provincie Gelderland heb ik deze investering kunnen doen. Sina kent alle mogelijkheden voor ondersteuning en heeft een enorm netwerk in de regio. Je merkt dat er geen verdienmodel achter zit en dat maakt de samenwerking heel erg prettig. Fijne, vrije en open gesprekken waarbij niks moet. Uit zijn netwerk heb ik zelfs een nieuwe klant opgedaan.”
De trein rijdt inmiddels al een stuk harder, maar ‘we zijn er nog lang niet’, aldus Alfred. Bij ACM wordt volop verder gestroomlijnd. “Eén dag per week ondersteunt een ervaren consultant ons bij het programmeren van de software. Vraagstukken rond onbemand produceren en gereedschapsbeheer, hij helpt ons naar een hoger niveau. Hoe effectiever onze machines draaien, hoe meer winst wij kunnen maken.” Gelukkig zijn de resultaten al goed en draaide ACM in 2020 een mooie winst. “Daar ben ik heel dankbaar voor. We hebben nu zeven mensen vast in dienst en een brede klantenportefeuille. De voedselindustrie, olie en hightech. We maken onderdelen voor machines in magazijnautomatisering en de landbouwindustrie.”
De concurrentie is groot, er zijn in Nederland veel bedrijven zoals ACM vertelt Alfred. Het verschil maken met een hoge kwaliteitsgraad en korte doorlooptijden, dat is zijn streven. “Klanten willen geen acht weken wachten en leverbetrouwbaarheid is belangrijk. Dat kleine onderdeeltje dat wij maken is onmisbaar voor een gigantische machine.” De grote vijver biedt ook voordelen. Samenwerking met collega-bedrijven helpt ACM om klanten optimaal van dienst te zijn. “Ik heb een paar fijne, betrouwbare collega’s. We zijn geen concurrenten maar vullen elkaar aan. Wat ik niet kan dat kan een ander wel en dat is prettig samenwerken.”
Innoveren en automatiseren, dat blijft de koers voor ACM de komende jaren. De opbouw van een kwaliteitssysteem, op den duur een nieuw machinepark, misschien ooit verhuizen naar een ander pand. Alfred: “Dat zijn de langetermijndromen. Op korte termijn moet vooral onze output drastisch omhoog om de orderstroom de baas te blijven. Ondernemen gaat echt niet vanzelf en alles heeft zijn kostprijs. Mijn streven blijft om met een leuke club mensen mooie producten te maken en er het liefst wat aan over te houden. Mede dankzij mijn fantastische collega’s gaat het goed met ACM en daar ben ik echt trots op! Ondernemen is een prachtige, positieve uitdaging en een groot avontuur.”