Dat is hoe Innovatiemakelaar Marieke op de Weegh haar missie kort en krachtig samenvat. Samen met haar collega’s van Innovatiehuis Noord-Veluwe is ze elke dag opnieuw bezig om innovatie te stimuleren door lijnen te leggen tussen bedrijfsleven, kennisinstellingen en onderwijs.
Er zijn prachtige netwerken op de Noord-Veluwe en ontzettend veel mogelijkheden om samen te werken. Toch zijn veel bedrijven nog erg op zichzelf vertelt Marieke. “De waan van de dag slokt je op, dat snap ik heel goed. Maar een goed gesprek met de juiste mensen kan ontzettend veel opleveren. Het kan een enorme versnelling op gang brengen. En dat is precies waar ik energie van krijg: beweging creëren, concrete samenwerkingen realiseren en dan zien dat bedrijven een stap verder komen.”
Stilstaan kan niet, vult Marieke aan. Je moet jezelf afvragen: hoe blijft mijn organisatie concurrerend, ook over vijf of tien jaar? “De meeste ondernemers weten best welke kant ze op willen maar hikken aan tegen die volgende stap. In dat proces ondersteunen wij ze als innovatiemakelaars. Wat heb jij nodig? Profiteer van ons netwerk en onze enorme rugzak met kennis.”
Marieke: “Bedrijven benaderen ons met concrete vragen. ‘We willen automatiseren maar weten niet wat de goede partner is’. ‘Ik heb restmateriaal waar ik niks mee doe en warmte vliegt de schoorsteen uit, wat kan ik daarmee?’” Duurzaamheid, circulair werken, sociaal ondernemen, nieuwe technologie: vragen op allerlei gebieden en met allerlei doelen. “We linken bedrijven aan andere bedrijven, aan netwerken of het onderwijs. Ook adviseren we over subsidiëring. Financiering kan soms net het duwtje zijn wat nodig is.”
Een van Mariekes aandachtspunten is sociaal ondernemen. Het doel daarbij: een grote groep mensen duurzaam inzetbaar maken en houden. “De arbeidsmarkt is zo ontzettend in beweging. Schaarste van (technisch) personeel, robotisering en veranderende functies zorgen voor allerlei uitdagingen. Stond jouw collega eerst langs de productielijn, nu is hij een operator die processen managet en bijna een ICT-specialist. Hoe zorg je dat mensen blijven ontwikkelen? En hoe kun je rond al deze vraagstukken nieuwe technologie inzetten? VR-brillen die helpen om sneller te leren bijvoorbeeld. Direct-vertalen technologie om mensen met een taalachterstand inzetbaar te maken. Of een cobot die een stukje van het productieproces overneemt en er zo voor zorgt dat jouw medewerker up and running blijft.”
Het blijft een kwestie van kijken vanuit de mens, vult Marieke aan. Of het nou reguliere medewerkers zijn of mensen die cognitief of fysiek een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. “Bij het sociaal werkbedrijf is bijvoorbeeld met projectietechnologie een compleet werkproces in beeld gebracht. Medewerkers kunnen nu elke stap van het assemblageproces afvinken. Ze doen nu werk wat voorheen te complex leek. Een ander bedrijf in de regio kampte met een groot tekort aan hbo-geschoolde medewerkers om ingewikkelde apparaten samen te stellen. Door de inzet van technologie en het toepassen van controlemechanismen bleek dat mbo’ers het werk ook heel goed konden doen. Vaak ligt de oplossing voor je personeelstekort in een verrassende hoek! Dat geldt trouwens voor alle pijlers waar wij ons op richten: sociaal, slim en schoon. Door in gesprek te gaan en buiten de gebaande paden te treden ontdek je hoeveel er mogelijk is. En wat partijen in de regio jou te bieden hebben. We helpen je graag een stap verder!”