De Veluwse Innovatieprijs (VIP) wordt in 2024 voor de achtste keer uitgereikt door Innovatiehuis Noord-Veluwe en haar partners. Sinds 2023 is hier de Cai Challenge aan toegevoegd: een idee voor een digitale innovatie met maatschappelijke impact. Het evenement vindt plaats op donderdag 13 juni in het nieuwe pand van AWL in Harderwijk.
Innovatiemakelaar Marieke op de Weegh: ‘Wij doen dit elk jaar om innovatieve ondernemers op de Noord en Noordwest Veluwe (van Hattem tot en met Nijkerk) en uit Zeewolde die vooroplopen met duurzame technologische innovaties een podium te geven. Dit zijn bedrijven uit de maakindustrie, de foodsector, bedrijven rondom energie, milieu en technologie (EMT) en ECT-bedrijven. Ook studenten en scholieren krijgen een podium voor mooie innovatieve projecten.’
Met de VIP als regionale innovatieprijs worden deze bedrijven op de kaart gezet, ook als ze niet winnen. ‘Het is een professioneel evenement met een goede vakjury en aanwezige ondernemers, organisaties, het onderwijs en publieke organisaties. Relatief kleinschalig maar daardoor ook toegankelijk om je verhaal te vertellen en je bedrijf te positioneren. De laatste drie oud-winnaars van de Vakjuryprijs kregen nationaal publiciteit:
– Myne met de eerste digitale metaal recyclingfabriek
– Eplucon met een slim energiemanagementsysteem
– Leadax met hun circulaire loodvervanger
Door deze exposure ben je aantrekkelijk voor nieuwe opdrachtgevers en voor personeel. Marieke: “Eplucon, de winnaar van 2022, is ondanks de krappe arbeidsmarkt ontzettend gegroeid in medewerkers, doordat zij konden laten zien dat ze met mooie, aansprekende innovaties bezig zijn.”
Nieuw was de CAI Challenge. De eerste winnaar was ’s Heeren Loo met de Novilamp die, met camera, bewegingen registreert op een volledig veilige en anonieme manier zodat er op afstand gezien kan worden of er zorg verleend moet worden. Edo Kweldam, CAI-directeur: “Ons glasvezelnetwerk wordt door 96% van de inwoners van Harderwijk gebruikt via de providers die erop zitten voor internet, tv of bellen, maar we kunnen voor veel meer doeleinden beelden of data over het netwerk versturen. Denk aan privacygevoelige informatie voor diensten van zorginstellingen, gezondheidspraktijken of ziekenhuizen voor zorg op afstand. Dat kan heel veilig zodat niemand erbij kan.” De CAI Challenge is voor bedrijven, onderwijs, zorginstellingen en overheid. De digitale innovatieve ideeën mogen minder ‘marktrijp’ zijn dan voor de VIP, maar ze moeten wel een maatschappelijke impact hebben en bijdragen aan meer verbondenheid.
Bron: artikel in Stad in Bedrijf – lees hier het hele artikel
We kijken of de innovatie past binnen onze criteria:
* wat is het innovatieve karakter – hoe nieuw is het?
* wat is het economisch perspectief?
* wat is de mate van duurzaamheid en
* hoe verloopt de samenwerking met andere partijen?
Na de voorselectie gaat een vakjurylid mee voor het gesprek en een video bij het bedrijf.
Heb jij een innovatief idee? Meld je dan aan voor de VIP via deze link of de CAI Challenge via deze link.
Lees ook het VIP-wedstrijdreglement en de voorwaarden voor de CAI Challenge 2024.